KÜRETAJ UYGULAMASI (GEBELİĞİN YASAL SONLANDIRILMASI)

Ülkemiz yasaları son adet tarihinden itibaren 10 haftaya kadar olan gebeliklerin sonlandırılmasına izin vermektedir. Bu işleme terapötik küretaj yada yasal tahliye adı verilir. Küretaj için en ideal haftalar 6-7. gebelik haftalarıdır. Çok küçük haftalarda henüz gebelik kesesi ultrasonda gözükmezken ya da yasal sürenin sonlarına doğru yapılan işlemlerde komplikasyon oranı artar.10 haftadan büyük bebeklerin keyfi sonlandırılması illegal bir işlemdir ve yasalar önünde cezaya tabidir.10 haftadan büyük gebelikler sadece ciddi sakatlık durumunda sonlandırılabilir. Bu işleme tıbbi sonlandırma (tıbbi terminasyon) adı verilir ve terapötik küretaja göre daha uzun süren ve daha komplike bir işlemdir.

Küretaj olacak hastaları kafalarında genelde 2 temel soru olur. İlki işlemi nerede, hangi anestezi ile yaptıracağım, işlemin riskleri, kanama ağrı gibi o anda yaşayacakları hakkında sorulardır. İkinci ve belki de daha önemli buldukları soru ise ilerde tekrar gebe kalmak istediğinde küretaja bağlı bir nedenden dolayı sorun yaşama riskleridir. Bu bölüm sorularınıza cevap verecek şekilde hazırlanmıştır.

 

Küretaj lokal anestezi yada genel anestezi altında yapılabilir.

Daha önceden normal doğum yapmış, jinekolojik muayene sırasında rahatsızlık duymayan ve adet ağrısını pek hissetmeyen hastalarda lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanabilir. Ancak hiç jinekolojik muayene olmamış, endişesi yada korkusu fazla olan bir kadın için lokal anestezi altında küretaj hastanın kötü bir tecrübe yaşamasına neden olabilir. Bu grup hastalarda genel anestezi tercih edilmesi uygundur. Lokal anestezi sırasında sadece rahim ağzı uyuşturulduğu için hasta az da olsa ağrı hissedebilir ancak bu dayanılmayacak bir ağrı değildir. İşlemin lokal anestezi ile yapılması ekonomik açıdan uygun olmakta, işlem daha kısa sürede bitmekte ve genel anesteziye bağlı risklerden kaçınılmaktadır. Genel anestezide anesteziye bağlı riskler artmakta, işlemin ücreti artmakta ve genel anestezi en az 3-4 saat açlık ve sonrasında gözlem gerektirdiği için daha çok zaman gerektirmektedir.

 

İşlem nasıl yapılır?

Vakum yöntemi denilen son teknoloji kanüller kullanılır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer. Sonrasında yarım saat dinlenmek gerekir.

Küretajın komplikasyonları nelerdir?

Küretaj işlemi ne kadar büyük haftada yapılıyorsa işleme bağlı komplikasyonlar o kadar fazla görülür. Bu nedenle istenmeyen gebeliklerin fazla büyümesine izin vermeden yasal sınırlar içerinde sonlandırılması komplikasyonları önlemede çok önemlidir. Gebeliğin alınamaması, rahmin delinmesi, infeksiyon oluşması, küretaj sonrası içerde rest materyal kalması, endometrium da yapışıklık oluşması gibi komplikasyonlar çeşitli nedenlerle görülebilir.

 

Küretaj sonrası öneriler

  • Küretaj sonrası 7-10 gün cinsel ilişki yasağı uygulanır.
  • Küretaj sonrası 7-10 gün ayaktan duş sonrası banyo önerilir. İşlemden sonra hemen banyo yapılabilir.
  • Küretaj sonrası 7-10 gün havuz ve küvet yasağı uygulanır.
  • Hasta istediği ağrı kesicileri kullanabilir.
  • Doktor gerekli gördü ise antibiyotik kullanılabilir.
  • Küretaj sonrası 7-10 gün az yada adet kadar bir vajinal kanama ve adet ağrısı benzeri bir ağrı yaşanabilir.
  • Eğer adet kanamasından fazla bir kanama, devamlı bir ağrı, 38.5 ‘C den fazla ateş oluyorsa doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.
  • Bazen işlemin 5-6.günlerinde kanamada ve ağrıda hafif bir artış izlenebilir. Bu durum birkaç günü geçmez, eğer geçerse yine doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.
  • İşlem sonrası kanama ara verip tekrar başlayabilir. Bu durum pek çok hastayı endişelendirir. Oysaki pek çok hastada görülen bir durumdur.
  • Bazen işlemden sonra hiç kanama görülmeyebilir (yada çok az görülebilir).Eğer beraberinde ağrı hissetmiyorsanız genellikle sorun yoktur. Ancak kanama yokken kasık ağrılarının artması durumunda yine doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.
  • İşlem sonrası gebelik bulgularınız hemen geçmeyebilir. Ancak 7-10 gün içinde giderek azalması beklenir. Bu süre dolduğu halde halen gebelik şikayetleriniz varsa yine doktorunuza danışmalısınız.
  • İşlem sonrası gebeliğin büyüklüğüne göre kan yada idrarda bakılacak gebelik testleri bir süre daha pozitif çıkacaktır. Bu durum gebeliğin devam ettiği anlamına gelmez. Kan BHCG hormonu bir anda kandan yok olmaz günler içerisinde azalarak kaybolur. İşlem sonrası bir iki hafta özellikle ağrınız yoksa kanamanız fazla değilse ve gebelik bulgularınız azalıyorsa gebelik testinizin (+) çıkmasının bir önemi yoktur.
  • Pek çok hekim işlemden 7-10 gün sonra hastayı kontrole çağırmaktadır. Bu kontrol sırasında aynı zamanda hastaya doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi vermek bu yaşananların tekrarlanmaması açısından çok önemlidir.
  • Küretaj sonrası genelde ilk adetiniz eskiden beklediğiniz aralıkta olur. Yani küretaj olduğunuz günü periyodunuzun ilk günü olarak takvime kaydedip eskiden olduğu gibi yeni adetinizi beklersiniz.
Open chat