- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
GEBELİK VE ASTIM
Gebelikte astım sık birlikte değildir. Astımın gebelikte seyri aynı kalabilir, azalabilir ya da artabilir. Genel olarak gebelik öncesi kötüleşme seyri gösteren vakalar gebelikte daha da kötüleşir. Astımın kontrolü ve tedavisi iyi yapılırsa gebelik üzerine fazla etkisi olmaz. Sadece şiddetli astım hastalarında erken doğum riski biraz artar ve bebeklerde biraz düşük doğum ağırlığı gözlenir.
Kronik astım hastalarında tedavide psikolojik destek önemlidir. Çevresel alerjenlerden uzak durulmalıdır. Bazı ilaçların astım atağını tetiklediği bilindiğinden bunlardan kaçınılmalıdır (Aspirin, Endol). Solunum yolu infeksiyonları hemen tedavi edilmelidir. Bebekte gelişme geriliği ultrasonografi ile takip edilmelidir.
Astımlı gebelerde beta-adrenerjik agonist ilaçlar kullanılabilir. Kromolin sodyum inhalasyonu yine gebelerde kullanılabilir. Eğer bu ilaçlar ile astım kontrol altına alınamıyor ise steroid (Kortizon) özellikle inhalasyon yolu ile verilir.
Astım krizi gebe hastalarda çok önemli bir durumdur. Hastanın yatırılması ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024