- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
Epilepsi hastası hamilelerin tedavisine, gebelik öncesi başlanmalıdır. Hastanın kullandığı antiepileptik ilacın dozu en aza indirilmeli, gerekmiyor ise kesilmeli ve ilacın teratojenik potansiyeli değerlendirilmelidir. Hastaya gebe kalmadan önce folik asit vitamini başlanmalıdır. Gebelik sırasında hastaya etkili en az dozda ilaç verilmelidir. Birden fazla ilaç alan hastalara, mümkünse tek ilaç verilmelidir. Doğum sonrası K vitamini bebeklere yapılmalıdır. Hatta gebeliğin son ayında anneye K vitamini yapılmasını önerenler vardır.
Gebelik sırasında epilepsi atakları artabilir. Gebelikteki duygusal stres ve gebelikte kan hacminin artması ilacın az gelmesine neden olmaktadır.
Antiepileptik İlaçların Sakatlık Yapıcı Etkisi
Antiepileptik ilaç alan annelerin bebeklerinde sakatlık görülme riski artar. Bu durum anne ne kadar çok sayıda ilaç alıyor (2’li, 3’lü) ve ne kadar yüksek doz alıyor ise o kadar risklidir. Ancak epileptik hastalarda annenin hiç ilaç almaması, sakatlık riskini normal gebeler gibi yapmaz. Epileptik gebelerde sakatlık riski hiç ilaç almasalar dahi normalden yüksektir. Trimetadion yüksek oranda düşüğe neden olur ve sakatlık yapıcı etkisi fazladır. Bu nedenle hiç kullanılmamalıdır.
Valproate bebeklerde %1-2 oranında spina bifidaya (nöral tüp defekti) neden olur. Carbamazepin (Tegretol) eskiden güvenli bir ilaç olarak kabul edilirken, son yayınlarda nöral tüp defektlerine neden olduğu gösterilmiştir.
Bugün için hangi antiepileptik ilacın daha güvenli olduğu ya da daha teratojenik olduğu sorusu yanıtsızdır. Ancak kabul edilen görüş mümkünse tek ilaçla tedavi etmek ve en az doz ile tedavi etmektir.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024