- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
Gebelik takiplerine mümkün ise gebelik öncesi başlamak gerekir. Gebelik öncesi, planlanan gebeliğe ait risk analizi yapılır. Boyunuz, kilonuz, mesleki riskleriniz, zararlı alışkanlıklarınız değerlendiriliyor. Gebelik öncesi yapılması gereken testler, alınması gereken vitaminler, yapılacak egzersizler konuşulur. Son bir jinekolojik muayene, diş kontrolü ve kişisel bakım önerileri yapılır. Ülkemiz de özellikle tiroid hastalığının yaygınlığını düşünürsek sadece bunun taranması ve gebelik öncesi tedavisi ile pek çok düşük önlenebilir.
Muayenehanemizde gebelik takipleri ACOG (American Collage of Gynecology and Obstetric ) önerilerine göre yapılır. Gebelik takibi gebelik yaşının hesaplanması ile başlar. Son adetinizin ilk gününden itibaren sayılır ve 280 gün, 40 hafta ya da 9 ay on gün olarak ortama belirlenir. Doktorlar genelde haftalık takibi kullanırlar. 5. Haftada gebelik kesesi rahim içinde görülür, kan sayımı, tiroid, bulaşıcı hastalıklar, kan şekeri bakılır, 6. hafta kalp atışı duyulur, 8. hafta tekrar embriyo büyümesi izlenir, 12.hafta ense saydamlığı (NT =nuchal translusency) ve ikili test Down sendromu taraması için yapılır, 16-17.haftalarda yaklaşık 25 tane kromozom bozukluğu bulgusuna ultrason ile bakılır, ikili test yapılmadı ise üçlü yada dörtlü test istenebilir. 20.haftada detaylı ultrasonografi yapılır, 24-28. haftalarda gebelik şekeri (gestasyonel diabetes) taraması yapılır. 28. haftada kan uyuşmazlığı olan hastalarda anti-D immünglobülin uygulaması yapılabilir. 30. haftadan sonra takipler sıklaşır ve 2 haftada bir yapılır. NST adı verilen non stres test ile bebek kalp atımları izlenmeye başlar, bebeğin gelişimi ve amnion suyu takip edilir. 32. Haftada hastaya yasal raporlarını alması hatırlatılır. 36. Haftadan sonra takipler haftada bir yapılır. Hastaya emzirme ve bebek bakım eğitimleri verilir. 37. haftada şüpheli hastalarda vajinal kültür alınarak grup b streptokok taraması yapılır. 38. Haftadan önce olan doğumlara prematür doğum denir. Bu haftada vajinal muayene yapılarak hastanın kemik yapısı ve serviksin doğuma uygunluğu kontrol edilir. 40. Hafta doğum olmaz ise post-term gebelik adı verilir ve hastalar daha yakın izlenir.
Muayenehanemizde gebelik takiplerinde GE Voluson 730 modeli dört boyutlu ultrasonografi kullanıyoruz. Bu teknolojinin bebeğinize ya da size zarar verdiğini gösteren hiçbir kanıt bu güne kadar olmamıştır. NST cihazı olarak GE Corometrics 170 modeli kullanıyoruz. Hastanın tansiyon ve kilo ölçümlerini yine dijital hassas cihazlarla yapıyoruz.
Doğumu yaklaşan hastalarımıza emzirme eğitimleri, bebek bakım eğitimleri, epidural anestezi hakkında bilgilendirme eğitimleri konusunda uzman doktorlar aracılığı ile her ayın ilk cumartesi günü düzenli olarak yapılmaktadır.
Hastalarımıza 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Tatil dönemlerimizi önceden planlayıp o döneme gerçekleşecek doğumları baştan kabul etmiyorum. Hastalarımız istedikleri zaman ofis ve 2 ayrı operatör üzerinden cep telefonundan bizlere ulaşabilmektedirler.
Sağlıklı ve neşeli doğumlar dileriz.
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024