Bebeğinizin Gelişim Takvimi

bebeğinizin gelişim takvimiSon adet tarihinize göre

+35 Tarihine doğru gebelik keseniz ultrasonografi ile rahim içerisinde görülür. Kan gebelik testi (βHCG) 2000 mIU/mL den büyüktür. Kesenin yaklaşık büyüklüğü 1cm’dir.

+45 Tarihine doğru gebelik keseniz 2-3cm’ye çıkar (koryonik sac).Bu kesenin içinde yolc sac ve 4-5 mm boyunda embriyo görülür. Embriyo 5mm’ye ulaştığında kalp atımları görülebilir. Embriyonun yanlarından kol ve bacak çıkıntıları tomurcuklanma şeklinde uzamaya başlar. Göbek kordonu iyice şekillenmeye başlar.

+56 Tarihine doğru embriyonuz 22-24mm boyuna ulaşır ve kafası gövdeden belirgin şekilde ayırt edilir. Bu haftada fetal baş gövdeden çok büyüktür. Kalp tamamen oluşmuştur. El- el parmakları, ayak ve ayak parmakları oluşur. Dilde tat alma reseptörleri oluşmaya başlar ancak tat duyusu için biraz beklemesi gerekecektir. Üst dudak ve kulaklar gelişir. Sinir sistemi iletime başlar. Baş ve gövdede flexiyon (içe doğru kıvrılma) hareketi ultrasonda izlenebilir.

+70 Tarihinde bebeğinizin embriyo dönemi bitmiştir. Artık fetus (cenin) dönemi başlar. Yaklaşık 4cm boyundadır. Ana vücut yapıları oluşmuştur. Ağzını açıp kapatabilir, yutkunma ve yutma hareketi yapabilir. Bu haftadan sonra büyüme ve olgunlaşma dönemi başlamaktadır.

+84 Tarihinde rahminiz iyice büyümüş ve karnınıza doğru çıkmaya başlamıştır. Bebeğinizin baş-popo mesafesi 6-7cm olmuştur. Kemiklerinde kalsifikasyon (kemikleşme) oluşmaya başlar ve ultrasonda kolayca görülür. El-ayak parmakları belirginleşir. Deri ve tırnakları olgunlaşmaya başlar. Saçlar seyrek de olsa izlenir. Bebeğiniz bu haftada kendi hareketlerini iyice artırmıştır. Gözler kapalıdır. Kafası yuvarlaklaşır ve gövdeye göre küçülmeye başlar Yaklaşık ağırlığı 14 gr kadardır. Tat almaya başlar. Bağırsaklar karın içerisine kayar ve karın ön duvarı kapanır. Karaciğeri bilirubin üretmeye, pankreası insülin sentezlemeye başlar ve böbrekleri idrar süzmeye başlar. Derisi çok ince ve transparandır. Genital organı (genital tuberkül) kız ve erkek cinsiyetle aynıdır. Bu haftadan sonra genital tuberkül erkek çocuklarında büyüyerek penisi oluştururken kız çocuklarında büyümeden klitoris olarak kalır.

+98 Tarihine geldiğinizde baş-popo mesafesi 87mm’yi, ağırlığı 45gr’ı bulmuştur. Ellerini yarım kapatma hareketi yapabilir. Genital tomurcuğu erkek çocuklarında penis olarak uzamış ve kız çocuklarında klitoris olarak kalmıştır. Bu haftadan itibaren cinsiyeti kesin olarak ayırt edilir.

+112 Tarihinde baş-popo mesafesi 120mm’yi, ağırlığı 110gr’ı bulur. Eller ve ayakları iyice şekillenmiştir. Ellerini kapatıp açabilir. Sindirim sistemi enzimleri gelişir. Pankreastan sindirim enzimleri salınmaya başlar. Hipofiz bezinden hormonlar salgılanmaya başlar. Bu tarihten itibaren hareketlerini hissedebilirsiniz. Ancak ilk gebeliklerde biraz geç hissedildiğini unutmayın.

+140 Tarihine gelindiğinde bebeğinizin baş-popo mesafesi 160mm ve ağırlığı ortalama 330gr civarındadır. Derisi daha az transparan görülür. Tırnaklar gelişmeye başlar. Vücudunda lanugo denilen tüyler görülmeye ve karaciğeri glukojen (şeker) depolamaya başlar.

+154 Tarihinde bebeğinizin baş-popo mesafesi 190mm ve ağırlığı 460gr kadardır. Saçları ve vücut kılları belirginleşir. Cildi kırmızı ve buruşuk görünümdedir.

+168 Tarihine geldiğinizde bebeğinizin baş-popo mesafesi 210mm ve tahmini ağırlığı 630 gr civarındadır. Cildi halen buruşuktur ancak ciltte yağ depolanması başlamıştır. Baş boyutu hala vücuda göre büyüktür. Kaşlar ve kirpikler belirir. Emme refleksi gelişmeye başlar. Sesleri duymaya başlar. Akciğerlerde bronşlar ve alveoller kanallar gelişir. Bu haftada doğan bebekler soluk alabilir ancak akciğerdeki terminal bölümler henüz gelişmediği için aldığı soluktaki oksijen kanına karışamaz ve ölür.

+196 Tarihine geldiğinizde baş-popo mesafesi 25cm ve ortalama ağırlığı 1100gr kadardır. Derisi ince ve verniks kazeoza ile kaplıdır. Kol ve bacaklarını kullanarak kuvvetli vurma hareketi yapar. Gözleri ışığa karşı hassasiyet kazanır ancak renk ayrımı yapamaz. Göz kapakları biraz açılabilir. Tırnaklar oluşmuş ancak parmak uçlarına göre geridedir. Bu haftada doğan bebeklerin %90ı iyi bir yoğun bakım ile yaşarlar.

+210 Tarihine geldiğinizde baş-popo mesafesi 27cm ve ortalama ağırlığı 1300gr kadardır. Derisi hala buruşuktur ancak bir miktar azalmıştır. Saçlar belirginleşir.

+224 Tarihine geldiğinizde baş-popo mesafesi 28cm ve ağırlığı 1700gr kadardır. Derisinin buruşukluğu ve kırmızılığı iyice azalır. Ayak tırnakları gelişir. Testisler genellikle inmiştir (erkek çocuklar için). Hızlı kilo almaya başlar. Bu haftada doğan bebekler eşlik eden başka problemler yoksa (infeksiyon, sakatlık gibi) yaşarlar.

+238 Tarihine gelindiğinde baş-popo mesafesi 30cm ve ağırlığı 2100gr olur. El tırnakları parmak uçarlına ulaşır. Derisi düz ve pembe renkte olur.

+252 Tarihine geldiğinizde baş-popo mesafesi 32cm ve ağırlığı 2500gr kadar olur. Cilt altı yağ dokusu iyice artar ve daha tombul görülmeye başlar. Yüzün buruşuk görüntüsü kaybolur. Bu hafta da doğan bebeklerde nadiren sorun çıkar. %90ı yoğun bakıma alınmadan annenin yanına verilir.

+266 Tarihine geldiğinizde bebeğinizin ortalama baş-popo mesafesi 36cm ve ağırlığı 2900gr kadar olur ve tombulca görülür. Ayak tırnakları ayak parmak uçlarına kadar ulaşır.

+280 Tarihine geldiğinizde bebeğinizin tahmini doğum zamanı gelmiştir. Baş-popo mesafesi yaklaşık 38cm ve ağırlığı 3400gr kadardır. Meme dokusu belirginleşir, testisler skrotuma (torbaların içine) inmiştir. El tırnakları el parmak uçlarını geçmiştir.

[lbmn_postpagination]

[lbmn_authorbio]

Cüneyt Genç Blog

Yenilenen websitemiz ve güncel içeriklerimiz ile karşınızdayız!

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Günümüzde tüm dünyada sezaryen oranları artmaktadır. İlk gebeliklerin ileri yaşlara kayması, tüm…
Continue reading

Poli Kistik Over Sendromu

Poli Kistik Over Sendromu Nedir? Poli Kistik Over Sendromu üreme çağındaki kadınlarda…
Continue reading

İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar

Gebelikte anomali taramalarında kullanılan ikili, üçlü, dörtlü ve ardışık test ile sık…
Continue reading

Gebelikte Cinsellik Hakkında Bilmedikleriniz

Gebelik ve cinsellik HAMİLELİK ESNASINDA HORMONLARA NE OLUYOR? SANKİ KADINLAR HAMİLEYKEN SEVİŞMEYE…
Continue reading

Gebelikte Anomali Taramalarında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Anomali taramalarında en çok kullanılan yöntem ultrasonografidir. Hormonal testler dediğimiz ikili, üçlü,…
Continue reading

Anestezi Nedir? Hamilelikte Kullanılır mı?

Anestezi Nedir? Analjezi ağrı duyusunun tamamen veya kısmen giderilmesi; anestezi ise kas…
Continue reading

Sezaryen nedir? Riskler ve Öneriler

Sezaryen 20. gebelik haftasından sonra karın alt kısmından kesi yapılarak bebeğin doğurtulması…
Continue reading

A’dan Z’ye Gebelikte Normal Doğum Rehberi

NORMAL DOĞUM REHBERİ Normal doğum bebeğin vajinal yoldan doğurtulmasıdır. Ağrısız doğum, vakumla…
Continue reading
 

Leave a Comment

Cüneyt Genç

Bizler personelimiz ve hastalarımızla büyük bir aileyiz. Sizde bu ailenin bir üyesi olmak isterseniz 0 312 286 33 02 (PBX) numaralı telefondan randevu alarak bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat