Mesleki Risklerin Gebeliğe Etkisi

Ağır işlerde çalışmak: Ağır işin tarifi zordur ancak yapılan çalışmalar günde 3 saatten fazla ayakta kalan meslek gruplarında (hemşire, tezgahtar) erken doğum riskinde artış olduğunu göstermiştir. Günde 3 saatten fazla ayakta kalmayı gerektiren ve kas gücü gerektiren işlerde çalışan kadınlarda bebeklerde doğum kilosunda çok az bir azalma olmaktadır. (Bu durum bu kadınların fazla kalori harcamaları ve beslenmedeki zorluklar nedeniyle olabilir.)

Isı etkisi: Sıcak bir yerde (sauna, hamam, fırın vs.) çalışmak sizi daha yüksek çevresel ısıya maruz bırakacaktır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar 38.9°C den fazla vücut ısısının yükselmesi ve uzun süre böyle kalması, düşük riskini artırmakta ve doğumsal anomalileri (özellikle nöral tüp defekleri) artırmaktadır. Bu tip iş yerlerinde çalışanlar havalandırmaya dikkat etmeli, çalışma sürelerini iyi ayarlamalı, dinlenme zamanlarında daha soğuk alanlara gitmeli, koruyucu kıyafetler giymelidirler. Gebeliğin erken dönemlerinde yüksek ısıya maruz kalan gebeler αFP (alfa feto protein) düzeyine bakılarak ve ultrason ile nöral tüp taraması yaptırmalıdırlar.

 

İyonize radyasyon: Gebelikte maruz kalınan radyasyonun bebeğe etkisi birkaç faktöre bağlıdır.

  • Alınan doz miktarı
  • Gebeliğin hangi döneminde alındığı
  • Büyüyen bebeğin kendini onarma kapasitesi

 

Embriyonun rahim içerisine tutunmasından önceki döneme “ya hep ya hiç” dönemi denir. Bu dönemdeki etkilenme embriyoyu ya hepten öldürür ve kendiliğinden düşüğe neden olur ya da hiçbir hasara neden olmaz. Bu dönemde embriyodaki totipotansiyel hücreler embriyoyu tamir edebilirler. Radyasyonun embriyoya en çok etkisi ilk trimesterın sonları ve 2.trimestır başlarında olmaktadır.

Radyasyona en çok hastanelerde, maden ocaklarında maruz kalınır. Buralarda maruz kalınan (özellikle hastanelerde) radyasyon miktarı çok düşüktür. Embriyoda sakatlığa neden olacak radyasyon dozu 5rads’tır. Mesleki ortamda radyasyona maruz kalma sınırları Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlenir. Bugünkü limitler bütün vücut için 5rem dir. Nükleer Düzenleme Komisyonu (ABD) fetusun sınırlarını “gebelik başlarında 500mrem ve her gebelik ayı için 50mrem i geçmemelidir”der. Radyasyon etkisi zamanla, uzaklıkla ve koruyucu kalkan (önlük kurşun) kullanarak azaltılabilir. Eğer bebek 5rad’den daha düşük doza maruz kalmış ise küretaj önerilmemektedir.

Radyasyon etkisi bebekte mikrosefali denen (kafanın küçük kalması) anomali ile anlaşılabilir. Ancak normal gelişme radyasyonun bebekte nörolojik bir sorun yapmadığı anlamına gelmez.

Bilgisayar-TV ekranları: Gebelik sırasında bilgisayar kullanıcılarının bunu sınırlandırmasına gerek olduğuna dair bir kanıt bulunmamıştır. Ekranlar iyonize radyasyon yaymaz. Etraflarında elektromagnetik alan yaratırlar. (Düşük frekanslı elektromagnetik radyasyon.) Bugün için cihaz etrafında oluşan bu alanın kesin etkisi bilinmemektedir.

Bilgisayar kullanıcılarında bu elektromagnetik alan etkisinden ziyade el bileğinin duruşuna bağlı karpal tünel sendromu ve ellerde uyuşma, güçsüzlük, ağrı oluşumu daha fazla görülen bir problemdir. Gebelikte el bileğinde oluşan ödem bilgisayar kullanıcılarını daha çok zorlamaktadır. El bileğini destekleyici pedler kullanmak işe yarayabilir.

Kimyasal etkiler: Bazı organik hidrokarbonlar bebekte alkol sendromuna benzeyen bozukluklar yapabilirler. Gazalin, toluen bu tip ürünlerdir ve solunum yolu ile alınırlar. Yine boya, mürekkep ve plastik yapımında kullanılan etilen gylcol’ın hayvan çalışmalarında sakatlık yapıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Böcek ilaçları ve sanayinde çalışanlarda, bahçe peyzajı yapanlarda, tarım işçilerinde etkili olmaktadır. İnsan çalışması olmasa da hayvanlar üzerindeki deneyler sakatlıklara neden olduğunu göstermiştir.

Kuaförler: Saç renklendiriciler ve boyalar aromatik aminler içerir ve bunlar deriden kana karışabilirler. Bu ajanlar sakatlık değil ama toksik etkisi nedeniyle embriyoyu öldürebilirler. Saç jöleleri dermatite neden olabilirler. Saç boyalarının ve jölelerin gebelerde sakatlık yaptığına dair kesin kanıtlar yoktur. Bir çalışmada saç boyayan kozmetikçiler arasında düşük riskinin arttığını göstermiştir. Bizler bu nedenle düşük riskinin iyice azaldığı 3 ayın sonuna kadar saç boyalarını pek önermiyoruz.

Boyacılar, pil sanayiside çalışanlar: Boyalarda organik ve inorganik pigmentler kullanılır. Benzen, toluen, naftalin vs. İnorganik pigmentler kurşun, krom, kadminyum, kobalt, nikel, civa vs. içerirler. Pil sanayinde çalışanlarda bu risklere maruz kalırlar. İnorganik pigmentler özellikle kurşun plasentadan geçer ve düşük yapabilir, santral sinir sistemi anomaliliklerine neden olabilirler. Kan kurşun düzeyi gebelik öncesi bakılarak (10μgr/mL) yüksek ise iş değiştirilmesi önerilir.

[lbmn_postpagination]

[lbmn_authorbio]

Cüneyt Genç Blog

Yenilenen websitemiz ve güncel içeriklerimiz ile karşınızdayız!

Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu

Continue reading

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Günümüzde tüm dünyada sezaryen oranları artmaktadır. İlk gebeliklerin ileri yaşlara kayması, tüm…
Continue reading

Poli Kistik Over Sendromu

Poli Kistik Over Sendromu Nedir? Poli Kistik Over Sendromu üreme çağındaki kadınlarda…
Continue reading

İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar

Gebelikte anomali taramalarında kullanılan ikili, üçlü, dörtlü ve ardışık test ile sık…
Continue reading

Gebelikte Cinsellik Hakkında Bilmedikleriniz

Gebelik ve cinsellik HAMİLELİK ESNASINDA HORMONLARA NE OLUYOR? SANKİ KADINLAR HAMİLEYKEN SEVİŞMEYE…
Continue reading

A’dan Z’ye Gebelikte Normal Doğum Rehberi

NORMAL DOĞUM REHBERİ Normal doğum bebeğin vajinal yoldan doğurtulmasıdır. Ağrısız doğum, vakumla…
Continue reading

Gebelikte Hepatit Durumunda Genel Öneriler

Hepatitlerin pek çoğu viral kökenlidir (Hepatit A.B.C.E gibi). Ayrıca ilaca bağlı hepatit,…
Continue reading

Gebelikte İdeal Kilo Nedir?

Gebelik öncesi dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kilodur. Fazla kilolu ya…
Continue reading
 

Leave a Comment

Cüneyt Genç

Bizler personelimiz ve hastalarımızla büyük bir aileyiz. Sizde bu ailenin bir üyesi olmak isterseniz 0 312 286 33 02 (PBX) numaralı telefondan randevu alarak bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat