Anne Karnında Bebek

UNUTULMUŞ DÜŞÜK VE RAHİM İÇİNDE BEBEK ÖLÜMÜ

Unutulmuş düşük, 20 haftaya kadar olan rahim içi bebek ölümlerini ifade eder. Bebek rahim içinde kalır, rahim boyutu beklenenden küçüktür ve fetus küçülmüş görünümdedir. Rahim içi bebek ölümü aileyi ve hekimi için sıkıntılı bir durumdur. Aileye psikolojik destek vermek  gerekebilir.

Nedenleri:

Rahim içi bebek ölümü durumunda mevcut bütün testler yapılsa dahi %50 vakada bir neden bulunamaz. Bulunan en önemli sebepler hipertansiyon, diabet, viral infeksiyonlar, kordon ile ilgili problemler, kromozom bozuklukları ve bebeğin rahim içinde vajinadan gelen mikroplar ile teması halinde oluşan karyoamnionittir. Bazı durumlarda antikardioliğin antikorları pozitif bulunur.

Tanı Nasıl Konur?

İlk üç ayda ultrasonografide bebeğin kalp atımlarının görülmemesi ile konur. Eğer anne bebek hareketlerini önceden hissediyor ise bunun kesilmesi önemli bir bulgudur. Bazı gebeler ise gebelik şikayetlerinin aniden kesildiğini hissederler.

Tedavi Nasıl Yapılır? 

  • 12 haftaya kadar olan rahim içi ölüm durumunda önce rahim ağzını yumuşatan ilaçlar verilir ve ardından genelde genel anestezi altında kürtaj yapılır. Kürtaj materyali infeksiyon ve genetik testler yönünden incelenebilir. Ancak ölü bebeklerden canlı hücre üretmek zor olduğu için bebeğin genetik yapısı her zaman açığa çıkarılamaz. Genelde annenin zehirlenmesi riski yoktur.
  • 13–28 haftalar arası bebek ölümü olması durumunda genelde 2 hafta içerisinde düşük başlar. Bazı hekimler doğumun kendiliğinden başlamasını beklerler ancak bu durum anne için oldukça streslidir. Ölü bebeğin 4 haftadan daha fazla rahim içinde kalması annede pıhtılaşma bozukluğuna ve ciddi kanama problemlerine yol açar. Tanı konulduktan sonra genelde rahim ağzını açan ilaçlar verilir ve suni sancı desteği ile bebek normal vajinal yoldan doğurtulur. Bazı durumlarda acilen histerotomi ile (sezaryen gibi) bebeği ameliyat ile almak gerekebilir.
  • 28 haftadan doğuma kadar olan dönemde bebek ölümü durumunda yine beklenebilir ya da hemen müdahale edilebilir. Bekleme süresinde hastanın yakın takibi ve kan pıhtılaşma faktörlerinin devamlı bakılması esastır. Müdahale eğer hastanın doğum yapmasında kontrendikasyon yoksa vajinal yoldan yapılır önce rahim ağzını gevşeten ilaçlar verilir ve rahim ağzında yumuşama sağlanınca suni sancı verilerek doğum yaptırılır

13 haftadan büyük ölü bebeklerin sonlandırılma işleminde kan hazırlatılmalı (acil kan transfüzyonu gerekebilir) ve mutlaka yoğun bakım imkanı olan (yoğun bakım gerekebilir) bir hastanede gerçekleştirilmelidir

Bazen vajinal yoldan doğum mümkün olması bu durumda histerotomi denen operasyon ile (sezaryen gibi) bebek doğurtulur.

[lbmn_postpagination]

[lbmn_authorbio]

Cüneyt Genç Blog

Yenilenen websitemiz ve güncel içeriklerimiz ile karşınızdayız!

Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu

Continue reading

Sezaryen Sonrası Normal Doğum

Günümüzde tüm dünyada sezaryen oranları artmaktadır. İlk gebeliklerin ileri yaşlara kayması, tüm…
Continue reading

Poli Kistik Over Sendromu

Poli Kistik Over Sendromu Nedir? Poli Kistik Over Sendromu üreme çağındaki kadınlarda…
Continue reading

İkili, Üçlü, Dörtlü ve Ardışık Testlerle İlgili Sık Yapılan Yanlışlar

Gebelikte anomali taramalarında kullanılan ikili, üçlü, dörtlü ve ardışık test ile sık…
Continue reading

Gebelikte Cinsellik Hakkında Bilmedikleriniz

Gebelik ve cinsellik HAMİLELİK ESNASINDA HORMONLARA NE OLUYOR? SANKİ KADINLAR HAMİLEYKEN SEVİŞMEYE…
Continue reading

A’dan Z’ye Gebelikte Normal Doğum Rehberi

NORMAL DOĞUM REHBERİ Normal doğum bebeğin vajinal yoldan doğurtulmasıdır. Ağrısız doğum, vakumla…
Continue reading

Gebelikte Hepatit Durumunda Genel Öneriler

Hepatitlerin pek çoğu viral kökenlidir (Hepatit A.B.C.E gibi). Ayrıca ilaca bağlı hepatit,…
Continue reading

Gebelikte İdeal Kilo Nedir?

Gebelik öncesi dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kilodur. Fazla kilolu ya…
Continue reading
 

Leave a Comment

Cüneyt Genç

Bizler personelimiz ve hastalarımızla büyük bir aileyiz. Sizde bu ailenin bir üyesi olmak isterseniz 0 312 286 33 02 (PBX) numaralı telefondan randevu alarak bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat