- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
OLİGOHİDRAMNİOS (BEBEĞİN SUYUNDA AZALMA)
Amnion suyunun yeterli olması, bebeğin sağlıklı büyümesi ve iyilik halini devam ettirebilmesi için gereklidir Amnion suyu bebeğin idrarı ve amnion zarı hücrelerinden gelen sıvı ile oluşur Miktarı 32. haftaya kadar artar sonra 40. haftaya kadar aynı kalır. 40. haftadan sonra giderek azalır (gün geçmesi durumu).
Amnion suyunun çok azaldığı ve uzun surduğu durumlarda bebeklerde akciğer olgunlaşması gecikir, bebeğin kol ve bacaklarında kontraktür denen deformiteler oluşur. Amnion suyunun azalması durumunda önce bunun nedenleri araştırılır. Bir taraftan da bebeğin bundan nasıl etkilendiği gözlemlenir. Bebekler sudaki azalmayı çok şiddetli olmadıkça tolere ederler.
Su azalmasının nedenleri:
1-Zarların yırtılması(su gelmesi):
Bazen ağrı olmadan bebeğin zarları zedelenip suyu gelebilir. Eğer bu su gelmesi azar azar olursa hasta tarafından fark edilemeyebilir.
2-Bebekte idrar yolları ile ilgili anormallikler:
Böbrek ve idrar yolları ile ilgili bozukluklar bebekte su azlığına neden olabilir. Çift taraflı böbrek oluşmaması, böbrek yollarında darlıklar, polikistik böbrek hastalığı bebekte su azlığı yapar.
3-Plasental yetmezlik:
Plasental yetmezlik en sık görülen su azalması nedenlerinden biridir. Genelde bebekte gelişme geriliği (ölçümleri 1-2 hafta veya daha fazla geri olabilir) gözlenir. Plasental yetmezliğin en sık sebebi hipertansiyondur. Eğer oligohidramios ile birlikte bebekte gelişme geriliği varsa çok yakın takip edilmelidir. Çünkü bu durumda bebek risk altındadır.
Bebeğin Suyunu Nasıl Artırabiliriz?
Bebeğin suyunu direkt olarak artıramayız ancak bol su içmek (2lt den fazla ) bebeğin suyunda bir miktar artmaya neden olur ancak çok aşırı su içilerek fazla bir miktar artış elde edilemez.
Sonuçta bebeğin suyundaki azalma az miktarda ise genelde problem olmaz. Yinede bu bebekler yakın izlenir. Eğer sudaki azalma fazla ve bebekte gelişme geriliği var ise çok yakın takip ve iyi bir doğum zamanlaması gerekir. Bebekte su azlığı, gelişme geriliği ile birlikte olduğunda genelde bebeği erken doğurtmak gerekir. Çünkü plasental yetmezlik bebeğin iyi büyümesine izin vermez ve bebekte oksijenizasyon problemlerine bağlı kalp atımlarında düşmeler görülebilir. Vakitlice bebeği doğurtmak içeride oksijensiz bir ortamda beklemesinden daha iyidir.
BEBEKTE SU FAZLALIĞI (POLİHİDRAMNİOS)
Polihidramnios bebeğin etrafında gereğinden çok fazla su birikmesidir. Genellikle son 3 ay da görülür ve çoğu zaman hiçbir neden bulunmaz
Tanısı ultrasonografi ile konur. Hasta karnının çok gerildiğini hisseder
- Fazla suyun bulunabilen en sık sebebi annede şeker hastalığı olmasıdır. Annede kontrolsüz şeker olduğunda bebeğin suyu çok fazla artmaktadır
- Bebekte yemek borusunda tıkanıklık gibi anomaliler olması amnion suyunun dengesini bozar ve yine su artışına neden olur
- Kan uyuşmazlığına bağlı bebek etkilenmiş ise yine polihidramnios görülebilir
Polihidramnios durumu ile karşılaşıldığında bebek anomali yönünden araştırılır. Özellikle gastrointestinal (mide-barsak)sistem anomalileri bakılır.100 gr şeker yükleme testi yapılarak gebelik şekeri taraması yapılır. Kan grubu bakılır ve kan uyuşmazlığı aranır. Eğer annede bulantı kusma nefes darlığı mevcut ise amniosentez yapılarak fazla suyun bir kısmı alınabilir.
Yatak istirahatı önemlidir. Hastaya yüksek proteinli diyet verilir. Bebek yakın takipte tutulur. Bebek matur (37 haftadan büyük) ise doğum düşünülmelidir.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024
Pingback: ปั้มคนดูไลฟ์สด
Pingback: บริการจดบริษัทที่จีน