- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
RAHİM İÇİ GELİŞME GERİLİĞİ (IUGR)
Gebeliklerin %3-7 sinde bebeğin gelişimi akranlarına göre daha az olur. Eğer bebek ortalama büyümeye göre persentilden daha az büyüyor ise intra uterin gelişme geriliği denir. Gelişme geriliği bebekte, doğum öncesi ve doğum sonrası sorunlara yol açar. Gelişme geriliği olan bebeklerde rahim içi ölüm oranı artar. Bu bebekler rahim içinde oksijen azlığı ile karşı karşıya kalırlar. Doğum sonrası bu bebeklerde kan şekeri düşmesi ve hipotermi denen vücut ısısı düşmesi daha çok görülür.
Rahim içi gelişme geriliği vaktinde tanı konulması, yakın takip ve vaktinde doğum zamanı ayarlaması ile en az hasarla atlatılabilir.
Nedenleri;
Pek çok vakada kesin bir neden bulunamaz. En sık sebepler hipertansiyon, diabet, ağır sigara içiciliği ve özellikle son 3 ayda çok az kilo alımı en belirgin nedenlerdir. Bazen altından bebeğe ait yapısal ya da kromozomal bozukluklar çıkabilir.
Tedavisi:
Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak genel öneriler ve vaktinde doğum yaptırılarak bebeğe zarar gelmesi önlenebilir. Vaktinde doğumdan kastedilen doğum zamanı gelince doğum yaptırmak değil bebeğin rahim içinde büyümesi durduğunda, oksijenizasyonu azaldığında dışarı çıkartmak (doğurtmak) anlamındadır.
• Sol yan yatarak istirahat bebeğe giden kan ve dolayısıyla besin ve oksijeni arttırır.
• Az beslenen, az kilo alan kadınlarda kalori alımını 2500kkal üzerine çıkarmak yararlıdır.
• Sigaranın tamamen bırakılması
• Bol su içilmesini sağlamak gerekir.
Bu yöntemler bebeğin rahim içinde kanlanmasını arttırır; bir miktar büyüme ve zaman kazanılmış olunur.
• Bebeğe yakın takip çok önemlidir. NST ve ultrason ile biofizik profil yapılır. Gerekli ise dopler ultrason ile bebeğin ve rahmin kan akımlarına bakılır.
• Bebeğin testleri bozulursa doğumu gerçekleştirmek bebeği içerde bırakmaktan daha iyi sonuçlar verir.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024