- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
KALP HASTALIKLARI VE GEBELİK
Kalp hastalıkları, gebelikte anne ölümüne neden olan başlıca sağlık sorunudur. Kalp hastalıklarının gebelik öncesi ya da erken gebelik döneminde yakalanması çok önemlidir. Pulmoner atardamarda yüksek basınç olması en ciddi kalp sorunudur. (=pulmoner hipertansiyon). Aort darlığı ve mitral darlık özellikle 3. ve 4. derece ise %5-15 oranında anne ölümüne neden olabilir. Oysaki 1. ve 2. derece darlıklarda %1’den azdır. ASD, VSD, mitral valv prolapsusu ise yine sık görülen ancak anne ölümüne neden olması pek beklenmeyen hastalıklardır.
Gebelik kalbinize ekstra yük getirir. Eğer kalbinizde bir problem var ise bu sizin ve bebeğiniz için sorun teşkil edebilmektedir. Özellikle romatizmal ateş öykünüz var ise, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı var ise kardiolojik değerlendirme yaptırmanız uygun olacaktır.
Kalp hastalıklarının şiddetini gösteren sınıflama sistemi bulunmaktadır. New York Kalp Birliği Sınıflanması şu şekildedir;
Class 1: Normalden fazla aktivite ile bile şikayet yok
Class 2: Normalde şikayet yok fazla aktivite ile şikayet var (Örnek: merdiven tırmanma)
Class 3: Normal aktivitede bile şikayet var (yürümek vs.)
Class 4: İstirahatte bile nefes darlığı vs gibi şikayetler var.
Kalp hastalığı olan gebelerde, izlenecek yol kalbi en az yorarak vücudun ve bebeğin istediği uygun kanlanmanın sağlanmasıdır. Gebelik ilerledikçe aktivite kısıtlanmalı ve yeterli istirahat etmesi sağlanmalıdır. Kilo alımı kontrol edilmeli, fazla kilo alınmamalı ve fazla tuz almamalıdır. Bebeğin büyümesi ve iyilik hali yakın takipte tutulmalıdır.
Vajinal normal doğum kalp hastaları için ideal doğum şeklidir. Kontrendikasyon yok ise epidural normal doğum yapılabilir. (Kan sulandırıcı ilaç almıyor ise).
Doğum sırasında sol yan yatış anne ve bebeğe en uygun kan transferini sağlar. Annenin ağrısının kontrolü çarpıntıyı azaltır. Kalp hastalarında fazla ıkındırma önerilmemektedir. Bu nedenle vakum ya da forceps kullanımı ve epizyotomi uygulaması sıklıkla yapılır. Spinal anestezi tansiyonu düşürebileceği için kaçınılmalı, epidural anestezi yapılmalıdır.
Kalp kapak hastalığı olan hastalarda doğumda kana karışacak mikropların kapaklara yapışarak, infektif endokardit denilen ciddi bir duruma neden olmasını engellemek için doğumdan yarım saat önce ve 8 saat sonra uygun antibiyotik kullanımı gereklidir.
Doğumda fazla kan kaybı olmamalı, eğer olursa kan transfüzyonu yapılmalıdır. Yine kalp hastalarına serum verirken dikkatli olmalı, fazla sıvı yüklemesi yapılmamalıdır.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024