- 9 Haziran 2016
- Cüneyt Genç
- Gebelik Takibi ve Doğum
Kızamıkçık, çocukluk çağında çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklukta sık görülmesi ve aşılanma ile doğurganlık çağında kızamıkçık geçirmemiş olma ihtimali çok azdır. Ancak yine de çocukken hastalığa yakalanmayan, aşılanmayan ya da aşılanmaya rağmen antikor üretemeyen hastalar olabilir. Erişkin çağda kızamıkçık çok hafif atlatılır. Ancak gebelik sırasında ilk 5 ay içinde kızamıkçık geçirilmesi düşüklere ve ölü doğumlara neden olur. Gebeliğin 5. ayından sonra kızamıkçık geçirilmesi bebekte sakatlığa neden olmaz. Konjenital kızamıkçık sendromu, özellikle ilk 3 ayda hastalığı geçirenlerde görülür. Bu nedenlerden dolayı gebelik düşünen her kadının kızamıkçık antikoruna baktırması ve eğer antikor yoksa (hastalığı geçirmemiş ise) gebelik öncesi aşılanması önerilir.
Bazı kadınlarda yapılan kan testlerinde çok az düzeyde antikor bulunur (1/8 den az). Bu kadınlarda tekrar infeksiyon oluşabilir. Tekrar infeksiyonların ilk infeksiyon gibi bebekte sakatlıklara neden olma ihtimali düşüktür; ancak imkânsız değildir. Bu nedenle bu tip hastaların gebelikten 3 ay önce aşılanması önerilir.
Rubella aşısı plasentayı geçer ve bebeğe bulaşır. Ancak rubella aşısının gebelikte sakatlık yaptığına dair bir bulgu yoktur. Yine de gebelik sırasında kızamıkçık aşısı yapılmaz. Kazara kızamıkçık aşısı yapılmış gebelerde kürtaja gerek yoktur.
Kızamıkçık aşısı tek başına (Meruva xII) veya kabakulak ile beraber (Biavax II), kızamık ile beraber (M-R-VaxII) veya kızamık ve kabakulak ile beraber (M-M-RII) olarak bulunur.
Kızamıkçık aşısı %25 hastada eklemlerde ağrı yapabilir. Anne sütüne geçer ancak bebekte bir şikâyete neden olmaz.
1 yaşında aşılanma ile erişkinlerin %90–95 i doğurganlık çağında kızamıkçık antikorlarına sahiptir ve bir daha geçirmezler. Ancak kızamıkçık hiç geçirmemiş bir gebe kadın gebeliğinin ilk 5 ayında virüsü alırsa (ne kadar erken aylarda alırsa o kadar yüksek olmak kaydıyla) %25–90 arasında kendiliğinden düşük, ölü doğumlar ve kalp, karaciğer sakatlıkları, zekâ geriliği gibi anomalilere neden olur. 5. aydan sonra kızamıkçık geçirilmesi bebeği etkilemez.
Kızamıkçık tanısında şüphelenilen durumlarda kanda kızamıkçık antikorlarına bakılır. IgM tipinde antikorların pozitif olması hastalığın yeni geçirildiğini gösterir ve eğer gebelik 5 aydan küçük ise sakatlık riski yüksektir. Eğer IgM tipi negatif IgG tipi antikorlar pozitif ise bu durum hastalığın çok eskiden geçirildiğini gösterir ve korkulacak bir durum yoktur.
[lbmn_authorbio]
Son Yazılar
- Sadece Hamile Kadınların Yaşayabileceği 10 Şahane Duygu 12 Ağustos 2024
- Sezaryen Sonrası Normal Doğum 28 Haziran 2024
- Poli Kistik Over Sendromu 28 Haziran 2024
Pingback: Wedding Planner in France
Pingback: โอลี่แฟน
Pingback: bangkok tattoo